موتور جستجو یاندکس
موتور جستجو یاندکس

یاندکس نام یک موتور جستجوی روسی است . البته کاربرد آن تنها به کشور روسیه مربوط نمی شود و فقط ساکنان روسیه نیستند که از این موتور جستجو استفاده می کنند ؛ تعدادی از کشورهای شوروی سابق مانند بلاروس ، اوکراین و قزاقستان ، مردمشان به واسطه روس زبان بودن و حضور در گستره جغرافیایی اتحاد جماهیر شوروی سابق از این موتور جستجوی روسی استفاده می کنند .

موتور جستجوی یاندکس مانند کشورش روسیه در رقابت شدید با همتای آمریکایی خود یعنی گوگل است . در حال حاضر گوگل در روسیه همچنان به لحاظ مورد استفاده قرار گرفتن پیشتاز است و هرچند با اختلافی اندک اما به هر ترتیب ، برتر از یاندکس است . این را هم باید افزود که یاندکس به خدمات جانبی مشابه گوگل مانند جستجو در تصاویر ، پست الکترونیکی ایمیل روسی ، موقعیت یاب روسی و مترجم روسی مجهز است و از این رو ، نتایج بهتری در جستجوهای پیچیده به دست می دهد . البته فراموش نکنیم که علیرغم برتری های یاندکس بر گوگل در داخل روسیه ، یاندکس در غرب هرگز نتوانسته است و شاید هرگز نتواند اقبال ، محبوبیت و کارامدی گوگل را کسب کند .

به تازگی اخباری از حضور یاندکس در ایران به گوش می رسد که اگر صحت داشته باشد ، باید بگوییم این حضور ، حضوری مجدد است . زیرا یاندکس پیشتر در ایران فیلتر شده بود . در آن زمان ، سخنگوی وقت یاندکس اعلام کرده بود که فیلتر شدن یاندکس در ایران کم اهمیت و است و مضافاً ایران برای یاندکسی ها بازار اولویت داری نیست . حال شاهد آن هستیم که مقدمات ورود یاندکس به ایران در حال فراهم شدن است .

از طرفی ورود یاندکس به ایران به واسطه هماهنگی های صورت گرفته میان مقامات ایران و روسیه و فراهم شدن بستری برای افزوده شدن امکانی جدید به امکانات مورد استفاده کاربران اینترنت ایران و ورود بزرگترین شبکه اجتماعی روسیه به ایران یعنی وی کانتکت ، رویدادی مثبت تلقی می شود و از طرفی هم منفی . منفی بدان جهت که دولت فعلی ایران با وزیری محمود واعظی بر وزارت ارتباطات ، دنباله رو طرح های عریض و طویلی است که بعضاً در دولت های قبل در زمینه موتورهای جستجو کلید خورده است . با وجود هزینه کردن چنین سرمایه هایی برای جویشگرهای بومی ایرانی ، حضور یاندکس خیلی معنای ندارد . در واقع مهر تاییدی ضمنی است بر ناکارامدی موتورهای جستجوی ایرانی و اعلام علنی شکست پروژه های در دست اقدام موتورهای جست و جوی ایرانی . افزون بر این ، یاندکس هم یک موتور جستجوی خارجی است و اگر ایران قصد دارد تا شبکه ملی اطلاعات را مورد بهره برداری قرار دهد ، قطعاً تسلط یاندکس بر داده های مورد جستجوی ایرانیان ، تفاوتی با آنچه که گوگل از اطلاعات جستجو های کاربران ایرانی مورد بهره برداری قرار میدهد ندارد . لذا با توجه به اینکه یاندکس قصدی مبنی بر راه اندازی دیتا سنتر ( مرکز داده ) ندارد ، از این رو چندان به صلاح نیست که امر حضور موتور جستجوی یاندکس در ایران صورت پذیرد .

پیشاپیش امید است خروجی تصمیم گیری های امروز ، زمینه ساز رشد کیفی فضای مجازی ایران شود .